Hírek
Ünnepnapok és fejlesztési tennivalók Cserszegtomajon
Cserszegtomaj 2022. augusztus 16. kedd
 
Cserszegtomaj ünnepnapjaiban mindig kifejezésre jutnak a helytörténelmi hagyományok, a mindennapokat pedig a település adta életkörülmények javításáért folyó munka jellemzi.

Híres szőlő nevében is megjelenő nagyközség rangos rendezvényei népszerű, nívós programokkal tartják magasan az üdülőfalu presztízsét. Lakossági igények nyomában fejlesztések sorakoznak, de küzdelem is jelen van, az olykor szélsőséges időjárási körülmények okozta károk helyrehozataláért. Mindezen keresztül tekintett a település nyári helyzetére Elekes István polgármester.

- Idén 17. alkalommal tartottuk meg a Cserszegtomaji Bornapokat, sajnos az időjárás nem kedvezett, éppen a nyitónapon a megszokottnál kisebb látogatottság mellett indulhatott a program - pillantott vissza a településvezető. - A kínálat a borházaknál, a műsor a színpadon azért mégis meghozta a jó hangulatot.

Az esemény a tradíciók fényében élt ezúttal is, két napon át sorra mutatkoztak be a megjelent gazdák: a Romsics, a Decsics, a Papp pincészet, a műsorban fellépett a Tátika Népdalkör, a Rezidance Tánccsoport, koncertezett a Lilin Akusztik zenekar. Vendégszerepelt a Miki Niki és a Csinibabák, Dred és Doris. Mindez elegendő volt ahhoz, hogy a látogatók báli kedvre hangolódjanak estére, amikortól a Chili zenekar szolgáltatta a talpalávalót. A fesztivál mindkét napon át a délutáni óráktól nyújtott kellemes időtöltést étel-ital kínálattal családias miliőben, gyermekeknek fanyűvő játszóházzal, körhintával, légvárakkal. Zárónapi vendég volt Auth Csilla és a Potyautasok, búcsúzóul a Fantasy zenekarral bálozhattak a vendégek.

- Nagyobb összegű pályázati forrásigény elbírálásra várunk most, időjárási körülmények miatt keletkezett károk helyreállítását támogatandóan - tért vissza a hétköznapok aktualitásaihoz Elekes István polgármester. - Még a tavasszal, két alkalommal is igen súlyos felhőszakadás okozott jelentős problémákat az útjainkon. A nagy esőzések következtében a kavicsozott és a mart aszfalt burkolattal ellátott útfelületek, s a padkák is sérültek a vízmosásokkal, ez csaknem 40 utcát érintett különböző szakaszokon. A vis maior alapra nyújtottunk be támogatási igényt a kárfelmérések eredménye alapján 71 millió forint összegben, az elbírálás augusztus végére várható. A szükséges helyreállításokat még a tél beállta előtt, novemberre szeretnénk befejezni.

A további folyamatban lévő és tervezett beruházási feladatokról a következőket mondta el a polgármester:

- Jelenleg az iskolai tornacsarnok épületén a nyílászárók cseréje tart, ami intézményfenntartó tankerületi pályázati támogatásból valósul meg 22 milliós ráfordítással. A munkálatok szeptemberre elkészülnek. A közelmúltban önerőből elvégeztük az óvodai játszótér felújítását, több már elhasználódott játékelem lett cserélve. Ugyancsak önkormányzati finanszírozással épült új járda a Barlang utca egy részén, a Zöldben gondolkodunk park és a temető között egymillió forintból. Stratégiai fejlesztési tervünk a bölcsődei férőhely bővítés, újabb épületrész emelésével. Jelenleg 7 kisgyermek ellátását tudjuk biztosítani, az igényeknek megfelelően ennek a megduplázása a mostani cél. Idén a teljes tervezés elkészítése, az engedélyezési eljárások lefolytatása történik meg, a jövő évre prognosztizáltuk a kivitelezést. A pályázati támogatási igényünk 95 millió forint.

Az ősz visszahozza Cserszegtomajra a szőlős-boros ünnepet. A nyári bornapok fesztiváli eseményei után a szüretelés hagyományaival tisztelik meg újra a múltat és a jelent a lakók a vendégeikkel együtt, ugyancsak jót szórakozva. A látványos felvonulással, minőségi bő termés feletti örömmel szeptember 17-én tartanak ünnepnapot.

Horányi Árpád

További Cserszegtomaj hírek
Cserszegtomaj 2024. március 13.
A természettel való barátság, a közösséget erősítő programok sora és a településfejlesztés hármas egysége jegyében éli tavaszát Cserszegtomaj.
Cserszegtomaj 2023. december 12.
A napokban tartotta meg az éves közmeghallgatást Cserszegtomaj önkormányzata.
Cserszegtomaj 2023. november 15.
A gyarapodás, a gondoskodás, a közélet lakossággal való közös irányítása, az ünnepek és az emlékezések megtartása jellemzi Cserszegtomaj önkormányzatának munkáját.
nap képe
Káli-medence, Kopasz-hegy
legfrissebb újságunk
Nyugat-Balaton
Dél-Balaton
kapcsolat


Hargitai Beáta

cégvezető - főszerkesztő
hargita.bea@t-online.hu
Mobil: +3630/387-1819

Tel-Info Bt.
Ügyfélszolgálati iroda:
8360 Keszthely, Széchenyi u. 1-3.
Telefon: +3683/511-890

Helikon Info Kft.
Ügyfélszolgálati iroda:
8600 Siófok, Kele u. 5.
Telefon: +3684/317-922

Ügyfélszolgálati irodánk: 8360 Keszthely, Széchenyi u. 1-3.

Telefon: +3683/511-890 Mobil: +3620/9392-970
E-mail: molnar.andras@regio1.hu
© 2017 inforegio.hu Minden jog fenntartva.