Hírek
Nagy összegű pályázati forrásokból fejlődik Vörs
Vörs 2022. július 20. szerda
 
Sikeres pályázatoknak köszönhetően idén több mint 200 millió forint értékű beruházásokkal fejlődik Vörs.

A közelmúltban fejeződött be a Balaton­szentgyörggyel és Balaton­berénnyel konzorciumban zajló kerékpárút építés, mely a balatoni bringakörutat köti össze a Kis-Balatonnal. A 3 településen át és köztük vezető kerékpáros sáv összesen 470 millió forintos költségéből 77 milliós értéket képvisel a II. ütemként megvalósult vörsi szakasz a településhatárig új nyomvonal kialakításával, a falun át felfestéses jelöléssel. Deák Tamás polgármester elmondta, hogy több céllal is igen eredményesen tudtak élni a Magyar Falu Program pályázati lehetőségeivel. Elnyert 24 millió forintból végezték el nemrég a Petőfi utca teljes aszfaltozását, s a szükséges részen a vízelvezetés megoldását. Továbbá közösségépítést szolgáló pályázaton jutottak 5,5 millió forinthoz, amit részben bértámogatásra használhattak fel, valamint rendezvénysátort és programok kiszolgálásához szükséges hangosító technikai eszközöket vásároltak. Gyarapíthatták a közterület fenntartó eszközparkot is 5 milliós értékben, s ugyanekkora összeget elnyerve kerülhetett sor a temetőben a nyugati kapu és a ravatalozó közötti sétány létesítésére, ami folyamatban van.

Indítás előtt lévő beruházásról szólva beszélt a polgármester arról, hogy újabb konzorciumi együttműködésben nyertes TOP-os pályázatnak részese a település, ennek keretében Balatonszentgyörgy és Hollád partnerségével külterületi útépítések készülnek.

- Községünk 41 milliós forrással részes ebben - mondta Deák Tamás. - Itt önerőre is szükség van, 5 százalékos arányban. A már említett módon megújult Petőfi utca lesz összekötve Balatonszentgyörgy battyánpusztai településrészével. Aszfaltos út épül ki, jelenleg a közbeszerzési eljárás van folyamatban. Örvendetes, hogy az ifjúsági klubként működő volt iskolaépület energetikai korszerűsítése is újra napirendre kerülhetett. Erre a korábban elnyert összeg nem nyújtott kellő fedezetet, a beadott pótigényünk kedvező elbírálást kapott, plusz 14 millió forint kiegészítéssel így végre tudjuk hajtani a 49 milliós költségű beruházást.

A felsorolt fejlesztések összege meghaladja a 200 millió forintot, s mindezen túl újabb TOP-os pályázat benyújtása is előkészületben van.

- Szeretnénk elvégezni az orvosi rendelő energetikai korszerűsítését, ehhez 60 milliós támogatásra volna szükségünk - jegyezte meg a polgármester, bizakodásának hangot adva.

A település fejlesztése, az azzal kapcsolatos további tervezés, az élénk helyi közélet Vörsöt méltóvá teszi a „Kis-Balaton fővárosa” rangon való emlegetésre. Ünneplésekben sem szűkölködött a lakosság az utóbbi hónapokban: megtartották az anyák napját, a gyermeknapot, pótolták a múlt évben a járvány miatt elmaradt idősek napját. Becsüli a falu a múltját, nem felejti hírességeit sem. A napokban Fekete István tiszteletére avattak emléktáblát a templomban, ahova a neves író, a „berki ember” 1958-1960 között járt szentmisére.

Hagyományos nagy nyári ünnepként készülnek már az augusztus 13-i falunapra.

- A szokott módon lesz főzőverseny, szórakoztató műsoros délután, a Tűzoltó Múzeumban ez alkalommal időszakos kiállítás nyílik, emlékezve gróf Széchenyi Ödönre, a tűzoltóság megalapítójára - sorolta a polgármester. - A tárlatot a budapesti Katasztrófavédelmi Múzeummal együtt rendezzük, a szakági közgyűjteménytár korabeli dokumentumokat, képi anyagot bocsát rendelkezésre. E látnivalók szeptember közepéig várják az érdeklődőket.

Horányi Árpád

További Vörs hírek
Vörs 2023. november 15.
A nyár és az őszidő még friss emlékekkel van jelen Vörsön, a tél közelítő ünnepei pedig már a település híres hagyományát ébresztik az adventi program előkészületeivel.
Vörs 2023. május 16.
Április végén még a húsvéti dekorációk éltették Vörsön az ünnepi hangulatot, s eközben elindult egy három részes jótékonysági programsorozat, az idei Falunap megrendezésének javára.
Vörs 2022. november 15.
Az adventi ünnepkörre tradicionálisan megépülő, Európa-hírű látványosságot jelentő betlehem látogatására várja vendégeit Vörs, hétvégeken programokkal, egyéb kulturális eseményekkel, a település más nevezetességeit is megmutatva.
nap képe
Káli-medence, Kopasz-hegy
legfrissebb újságunk
Nyugat-Balaton
Dél-Balaton
kapcsolat


Hargitai Beáta

cégvezető - főszerkesztő
hargita.bea@t-online.hu
Mobil: +3630/387-1819

Tel-Info Bt.
Ügyfélszolgálati iroda:
8360 Keszthely, Széchenyi u. 1-3.
Telefon: +3683/511-890

Helikon Info Kft.
Ügyfélszolgálati iroda:
8600 Siófok, Kele u. 5.
Telefon: +3684/317-922

Ügyfélszolgálati irodánk: 8360 Keszthely, Széchenyi u. 1-3.

Telefon: +3683/511-890 Mobil: +3620/9392-970
E-mail: molnar.andras@regio1.hu
© 2017 inforegio.hu Minden jog fenntartva.