Hírek
Segítség, újratervezés és bájos díszítés
Kehidakustány 2020. április 9. csütörtök
 
Mint minden településen, Kehidakustányban is a koronavírus járvánnyal kapcsolatos óvintézkedések és a segítség biztosítása az elsődleges feladat.

A faluban élők között szerencsére nincsen fertőzött. Lázár István a település polgármestere felidézte, hogy még hetekkel ezelőtt többen tértek haza külföldről, de szerencsére egyiküknél sem jelentkezett a betegség. Az önkormányzat fontosnak tartja, hogy a helyzettel kapcsolatban folyamatosan tájékoztassák a lakosságot, segítsék és ellátsák a helyieket. Kiküldtek egy tájékoztatót a koronavírussal kapcsolatos tudnivalókról, melyben a helyi orvos és védőnő is ismertette azokat a teendőket, melyek betartásával jelentősen növelhető a fertőzés elkerülése.                

Az országos intézkedések természetesen a faluban is élnek: az iskola és az óvoda zárva tart, és a közösségi helyek – a Tájház és a Mariska udvar, valamint a Deák-kúria – nem fogadják a látogatókat. Helyi szinten is hoztak olyan döntéseket, melyek a járványügyi védekezést szolgálják.- Az önkormányzatnál nincsen személyes ügyfélfogadás, csak telefonon. De a munka nem áll meg: vannak kollégák, akik otthonról dolgoznak, internetes és telefonos kapcsolattartással. Az önkormányzat minden dolgozójának kifizeti a bérét, akár otthon, akár a hivatalban dolgozik. De vannak feltételek. Ha szükséges és feladatellátáshoz valakinek be kell jönnie, akkor ezt vállalnia kell – mondta el Lázár István polgármester.

A település működése érdekében tett intézkedések mellett a falu lakóinak életét megkönnyítő feladatokat is ellát az önkormányzat. - Minden ember tudja a faluban a telefonszámomat, melyen bármikor elérnek. Én biztattam az idősebbeket, hogy ha valaki nem tudja megoldani akár az élelmiszer, akár a gyógyszer vásárlását, hívjon. Én magam személyesen is megyek, és azok a kollégák is besegítenek, akiknek önkormányzati autó áll rendelkezésükre ehhez. Meg tudtuk oldani a napi egyszeri étkezés biztosítását is azoknak, akiknek eddig is juttattuk térítésmentesen. Azoknak az óvodásoknak és iskolásoknak, akik részére a szülő kérte, az önkormányzat házhoz szállítja az ebédet csakúgy, mint az idősebbeknek. Vásároltunk 600 darab egyszer használatos zárható műanyag edényt, hogy biztosítani tudjuk a teljes higiéniát. Azt az autót, amellyel szállítjuk az élelmet, minden nap fertőtlenítjük kívül-belül csakúgy, mint a rekeszeket, melyekben az éthordók vannak. A dolgozókat is ellátjuk a szükséges védőfelszereléssel és fertőtlenítővel – adott tájékoztatást a polgármester.

Arról is döntés született, hogy július 30-ig minden rendezvényt eltörölnek, a településre nem érkeznek csoportok – így a testvértelepülésekről sem, és kehidakustányi delegáció sem indul sehova. Ez azonban még csak a jelenlegi terv, hiszen a helyzet függ a kormányzati intézkedésektől is - tehát az országos szinten bevezetett korlátozások természetesen Kehidakustányban is érvényesek lesznek. Az önkormányzat határozata értelmében a biztonság kedvéért rendezvényeket a járványveszély feloldását követő 30 napban sem tartanak a faluban.

Az egészségvédelmi intézkedések mellett a településképet befolyásoló teendők is aktuálissá válnak: hamarosan meg kell kezdeni a zöldterületek gondozását, szépítését is. Az év elején elfogadott költségvetést is újra kell gondolni. - Nagyon nagy takarékosságra lesz szükségünk. A bevételek nagy része a turizmusból folyik be, ezek most elmaradnak. Komoly pénzekről beszélünk. Én, mint polgármester semmilyen döntést nem hozok meg a jegyzővel és a gazdasági vezetővel történő egyeztetés nélkül – emelte ki Lázár István. A járványveszéllyel összefüggő napi teendők mellett több más aktuális feladata is van az önkormányzatnak, melyek a hosszabb távú jövőképet alapozzák meg.

Az InfRégióban már olvashattak arról, hogy a településen számos fejlesztés megvalósul a gyógyhelyfejlesztési pályázat támogatásával. - A legnagyobb és egyik leglátványosabb része, hogy a fürdő körül épülő közel két kilométer hosszúságú járdaszakasz közel fele elkészült. A kis elektromos autók két hete jöttek meg. A tervezetthez képest a közbeszerzési eljárás miatt később valósul meg a turisztikai információs központ megépítése. Az eredeti tervek szerint ennek júniusra el kellett volna készülnie, de én elégedett leszek, ha ebben az évben megvalósul - adott tájékoztatást a polgármester. E projekten kívül több más pályázat is segíti a település fejlesztését. Olyan területeken, ahol komoly vis maior károk voltak, fejlesztik a vízelvezető rendszert és a zártkerti utakat. A közmunkaprogram pályázat támogatása pedig üzemanyagvásárláshoz és gépjavításra biztosít forrást. Ez jelentősen megkönnyíti a település gazdálkodását.

- Készülünk a jövőre is: nem áll meg az élet. Minden olyan pályázatra, amelyet kiírnak és számunkra szükséges fejlesztéseket támogat, pályázunk. Így a Magyar Falu Program kiírásaiban lehetőség van utak felújítására, valamint a művelődési ház, az óvoda, iskolaudvar fejlesztésére.

S hogy írásunkat a távolabbi jövőt érintő tervek mellett még inkább szívderítően zárjuk, szólunk arról is, hogy a település számos pontján kihelyeztek húsvétváró dekorációkat. - Akkor, mikor még nem gondoltunk arra, hogy ilyen helyzettel kell szembenéznünk, azt terveztük, hogy az idei évben kicsit másképpen díszítjük a települést húsvétra. Nagyméretű dekorációkat helyeztünk ki négy helyen: az önkormányzat elé, a tájháznál, a kustányi kultúrháznál és a Kehida kapujával szemben. Az óvoda részére is készítettünk kisebb dolgokat, melyek festésében még a gyerekek is részt vehettek. Ilyen nagyságrendű díszítés még nem volt húsvétra. Azokkal a kollégákkal, akikkel közösen készítettük, nagyon nagy örömmel csináltuk, és szeretnénk vele az itt lakóknak örömet szerezni.

További Kehidakustány hírek
Kehidakustány 2021. december 10.
Gazdag épített örökséggel, a tisztes múlthoz kötődő szellemiséggel őrzi, éli a hagyományokat Kehidakustány.
Kehidakustány 2021. október 12.
A nevelési és oktatási intézmények működési körülményeinek színvonalára folyamatosan nagy hangsúlyt fektet Kehidakustány önkormányzata, ennek is köszönhető, hogy növekvőben van az óvodai és iskolai gyermeklétszám.
Kehidakustány 2021. május 18.
Nehéz időkben a körülményekhez való alkalmazkodási képességen múlik a lét és a jövő. Az erre alapozott munka eredménye látszik ma Kehidakustány életén, arculatán.
nap képe
Káli-medence, Kopasz-hegy
legfrissebb újságunk
Nyugat-Balaton
Dél-Balaton
kapcsolat


Hargitai Beáta

cégvezető - főszerkesztő
hargita.bea@t-online.hu
Mobil: +3630/387-1819

Tel-Info Bt.
Ügyfélszolgálati iroda:
8360 Keszthely, Széchenyi u. 1-3.
Telefon: +3683/511-890

Helikon Info Kft.
Ügyfélszolgálati iroda:
8600 Siófok, Kele u. 5.
Telefon: +3684/317-922

Ügyfélszolgálati irodánk: 8360 Keszthely, Széchenyi u. 1-3.

Telefon: +3683/511-890 Mobil: +3620/9392-970
E-mail: molnar.andras@regio1.hu
© 2017 inforegio.hu Minden jog fenntartva.